RÉSZLETES MŰSZAKI TARTALOM

ARANYKAKAS TÁRSASHÁZ

4032. DEBRECEN, MARTONFALVI UTCA 2/A

Társasház pince, földszint, és 1-6. emelet. A pincében teremgarázs, gépkocsi beállók, kerékpártárolók, tárolók, gépészeti helyiség, lépcsőház, gépkocsi behajtó találhatóak, a földszinten irodák. 1-6. emeletig társasházi lakások kerülnek kialakításra, melyek geometria kialakításáról az építész tervek az irányadóak.

Alapozás

Statikus tervező által méretezett vízzáró monolit vasbeton lemezalappal készül, amelyre terhel a vasbeton pillérváz.

Szerkezet

Az lakóépület egy dilatációs egységből áll. Az épület felszerkezete jellemzően monolit vasbeton pillérváz, közte vázkerámia kitöltő falazattal a földszinttől a 6. emeletig. Az épületben a merevítő magok mellett monolit vasbeton merevítő falak is be lettek tervezve, növelve ezzel az épület hajlítási és csavarási merevségét. A födémek jellemzően pontokon megtámasztott monolit vasbeton síklemezes kialakításúak.

Tetőszerkezet

Nem járható lapostető legalább 20cm vastag XPS hőszigeteléssel ellátva, amelynek a tetején gondozást nem igénylő zöldtető lesz kialakítva.

Bádogos szerkezetek

Párkányok, lefedések kialakítására fémlemezek kerülnek beépítésre. A lépcsőház tetőfelépítménye kettős állókorcos fedést kap anyagában és színében azonos szegéssel.

Lépcsőszerkezet

A füstmentes lépcsőházban lévő lépcső kétkarú monolit vasbeton szerkezet 20cm-es orsótérrel kialakítva. A lépcső kapaszkodókorláttal lesz ellátva.

Lakások belméretei

Az építészeti alaprajzokon feltüntetett méretek nyers, vakolatlan falsíkokra vonatkoznak. A lakások belmagassága 2,65 m.

Külső falazat

A pincében monolit vasbeton szerkezetű falazat készül. Felmenő szerkezet homlokzati falazata 30 cm vastag vázkerámia (tégla) szerkezetű külső 15cm vastag hőszigeteléssel kialakítva. A külső falazat így magasan teljesíti a 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletben foglalt követelményeket és így az energetikai mutatók kimagaslóan jók.

Pince belső falazat

Pincében monolit vasbeton szerkezetű falak, illetve 15cm vastag zsalukő falazat készül a tárolók kialakítására.

Lakáselválasztó falazat

A lakáselválasztó falazat hanggátló szerkezetből készül kétoldali 7,5cm vastag gipszkarton előtétfallal, 5cm kiegészített szálas hangszigeteléssel, mely rendkívül jó akusztikai tulajdonságokkal bír. A falazat a kétoldali kiegészítő előtétfalnak köszönhetően nem lesz vésve a vezetékek miatt. A padlószerkezetben 2cm vastag lépéshang gátló szigetelés és 4cm lépésálló hőszigetelés kerül beépítésre, így védve a padlóréteget a test- és léghangoktól.

Lakáson belüli válaszfalak

A lakásokon belüli válaszfalak 10cm vastag kétoldali gipszkarton burkolattal és 7,5cm vastag kiegészítő hangszigeteléssel készülő falszerkezet.

Üzlethelyiség válaszfalak

A földszinti bérleményekben kialakított gipszkarton válaszfalak legalább 12,5cm vastagságban kerülnek kiépítésre.

Erkélyek

A vasbeton erkélyek változó konzol kinyúlással kialakítva készülnek – külső hőszigeteléssel ellátva -, ami az épület egyik karakteres megjelenését adja. Erkélykorlátok kétrétegű ragasztott biztonsági üvegszerkezetből készülnek a fogódzó aljába beépített led fénycsíkkal kiegészítve.

Vízszigetelés

Teremgarázsban az alaplemez és a külső határoló falak vízzáró betonból készülnek. A csapadékvíz elleni szigetelés Bitumenes vagy PVC anyagú szigetelő lemezes technológia szerint készül. A vizes helyiségekben 2 rétegű kent szigetelés lesz alkalmazva mind a padló, mind pedig az oldalfalazaton. A hőszigetelések pára elleni védelme mindenhol technológia szerint PE fóliával lesz megoldva.

Hőszigetelés

Az épület homlokzatára 15cm vastag EPS hőszigetelés kerül beépítésre. Tető hőszigetelése XPS polisztirol legalább 20cm vastagságban. A földszint padlólemeze is le van hőszigetelve a pince felől 20cm vastag EPS hőszigetelő anyaggal.

Homlokzati nyílászárók

Lakások homlokzati nyílászárói alumínium külső burkolatú műanyag rendszerű 3 rétegű üvegezéssel készülnek, amelynek nagyon magas a hő- és hangszigetelési tulajdonsága. Résszellőző funkcióval rendelkeznek. Szín: kívül porszórt antracit, belül fehér.

A földszinti bérlemények alumínium függönyfal rendszerrel és 2 rétegű hőszigetelő üvegezéssel lesznek kialakítva, amely teljesíti az Uw=1,4W/m2K követelményt. Szín: porszórt antracit.

Árnyékolás

A homlokzati nyílászárók előtt motoros működtetésű, rejtett tokos redőny készül, porszórt antracit színű, alumínium kivitelben. A redőnyökhöz távirányítót is biztosítunk.

Külső burkolatok

A Martonfalvi utca felőli épületrész, valamint az erkélykonzolok alja is fehér szálcement homlokzatburkolattal lesz burkolva, alumínium vázra szerelve, vagy nemes vakolattal ellátott felület.  A külső oldalon a homlokzati hőszigetelés szilikon vékonyvakolatot kap antracit színben technológia szerinti kialakításban. A pince vasbeton falszerkezete látszó betonként marad.

Belső burkolatok

A homlokzati falak belső oldalára gipszkarton lap kerül, száraz technológia alapján. Ez a hangszigetelést még tovább növeli a kültér és beltér között. A lépcsőházban és közösségi közlekedő terekbe nagy kopásállóságú burkolat készül. A gipszkarton burkolatok glettelve, festve, illetve kerámia vagy más egyéb burkolattal lesznek ellátva, igény szerinti kialakításban. A vizes helyiségekben impregnált gipszkarton lapok kerülnek beépítésre, 2 réteg kent szigetelés alkalmazásával. 

A lakásokban nagy kopás állóságú vinyl padló burkolat kerül beépítésre. Bruttó 4400 Ft/m2 kiskereskedelmi árnál drágább burkolatok árának különbözetét a Vevő viseli.

A lakások mennyezetburkolata a mennyezeti hűtés-fűtés panelekkel lesz kialakítva, ami a vasbeton födém aljára lesz rögzítve. Ezek festett felületképzést kapnak. A földszinti bérlemények számára igény szerinti gipszkarton burkolatú mennyezet készül, álmennyezeti térrel kialakítva a gépészet számára.

Erkélyek padlóburkolata apró szemű kavicsrétegre fektetett, nagyméretű és világos színű fagyálló kerámia lapokból áll. Hulladéktárolóban 30x30cm méretű fagyálló kerámia burkolat mind a padlón, mind a falon legalább 210cm magasságig. Ezeket egységesen a Beruházó szerzi be.

Az épület valamennyi falazata, lakáselválasztó, válaszfalai megfelelnek az előírt tűzgátlási, hőszigetelési és léghang gátlási követelményeknek, előírásoknak.

Fürdőszoba/Wc

A vizes helyiségek 225 cm-ig burkoltak 60×120 cm-es lapokkal. A bruttó 6200 Ft/m2 egységárat meghaladó csempeburkolat árának különbözetét a vevő viseli.

A fürdőszobák egyedi exkluzív beépített zuhanykabinnal készülnek, üvegajtóval. 8 mm vastag teljesen víztiszta (vastartalom mentes) – ExtraClear – edzett biztonsági üveg. Keret nélküli, rozsdamentes szerelvények: nincs a fal-üveg csomópontnál függőlegesen “U” profil, amit rövid idő alatt a vízkő esztétikailag teljesen tönkre szokott tenni. Professzionális SIKA termékkel van tömítve-ragasztva a fal-üveg és az aljzat-üveg csatlakozás: az anyagban penész gátló anyag van, amely speciálisan a fürdőszobákba, vizes helyiségekbe lett kifejlesztve. Az üveg, a vasalat és a kabin burkolata nanotechnológiás bevonattal van ellátva, mely hosszú ideig vízcsepp,- és vízkő mentesen tartja a felületet, mellette könnyebb takaríthatóságot biztosít – ez bármikor újra felvihető az anyagokra, így mindig gyönyörűen tiszta és fényes minden felület.

 • Tres falsik alatti zuhanyrendszer, 30×30 cm rozsdamentes acél esőztető, sárgaréz kézi zuhany (br. 119.000 Ft)
 • Zuhanylefolyó (br. 29.000 Ft)
 • Villeroy&Boch Architectura kézmosó 60×47 cm csaplyukkal, csőszifonnal és sarokszeleppel (br. 25.000 Ft)
 • Villeroy&Boch Architectura kézmosó 50×38 cm csaplyukkal, csőszifonnal és sarokszeleppel (br. 23.000 Ft)
 • Tres mosdó csaptelep lefolyószeleppel (br. 30.000 Ft)
 • Egyedi fürdőszobaszekrény kézmosó alá (br. 76.200 Ft)
 • Beépített Villeroy&Boch Architectura kád 170×75, acryl, fehér, lábbal (br. 140.000)
 • Tres kádtöltő csaptelep, zuhanygarnitúrával (br. 48.000 Ft)
 • Zehnder Aura törölközőszárító radiátor, egyenes, 60*120, crom (br. 37.400)
 • Villeroy&Boch Architectura fali mélyöblítésű, perem nélküli, Wc ülőke, QuickRelease és SoftClosing rendszer (br. 53.000 Ft)
 • Villeroy&Boch falsík alatti Viconnect wc tartály (br. 51.000 Ft)
 • Villeroy&Boch Viconnect Wc nyomólap, crom (br. 14.000 Ft)
 • Minden fürdőszobába és/vagy Wc-be tartozik 1 db tükör a kézmosó fölé.

Bejárati tűzgátló lakás ajtók

Ajtó névleges mérete 100×212,5cm. 30 perces tűzállóságot és legalább 35 dB hangszigetelést biztosítva. A biztonsági bejárati ajtó zár (kiemelésgátlás) a lakás biztonságát szolgálja.

Lakáson belüli belső ajtók

Karcolás és kopásálló CPL borítású ajtók (br. 57.000 Ft), alumínium kilinccsel, mágneses ajtózárral.

Konyha

Az alapár tartalmazza a hideg-melegvizes csatlakozás biztosítását a mosogató tálcához, a mosogatógép kiállások kiépítését, illetve az elektromos főzőlap számára a villanybekötés helyének kialakítását. A konyhabútor és gépészeti berendezés az alapárban nem szerepel.

OPCIÓ: konyhabútor vásárlás és beépítés

A Beruházó 3 különböző megjelenésű konyhabútor legyártásával kínál vásárlási lehetőséget a Vevőnek beépítéssel együtt, egyedi megegyezés alapján.

OKOS LAKÁS

A Vevő okos telefonja segítségével is tudja irányítani lakása hűtését-fűtését, akár távolról, akár otthonról. Így a napi rutinnak megfelelően lehet optimalizálni a lakás hőmérsékletét, amely kényelmes és költségtakarékos.

Épületgépészet

Vízellátás-csatornázás: Az egyes lakásokba és irodákba az alaprajzi elrendezéseknek megfelelően csatlakozunk az egyes vizes berendezésekhez hideg-meleg vízzel, illetve szennyvíz csatlakozással. A hideg-meleg vizet távleolvasásra is alkalmas mérőórákkal látjuk el, melyeket az építészetileg meghatározott, erre a célra kialakított helyen helyezzük el, így a lakások vízfogyasztása külön-külön mérhető. Használati melegvíz előállítása távhővel történik.

Fűtés – Hűtés: Az épületben a fűtési és hűtési energiát az épület tetején elhelyezett levegő-víz hőszivattyú szolgáltatja, melyekhez tartozó beltéri egységek, a gépészeti helyiségben kapnak helyet, mely a pincében került kialakításra. Az épület egyes lakásaiban mennyezeti hűtés-fűtés, illetve a hideg burkolatú helyiségekben padlófűtés, fürdőszobákban törölköző szárítók kapnak helyet. Az épület minden lakás és iroda egységéhez távleolvasásra is alkalmas hőmennyiségmérő tartozik, mely a hűtési és fűtési energiát méri. A padlófűtést állandó temperálással látjuk el. A hőközpontban a fentieknek megfelelően a padlófűtéshez, illetve a mennyezeti fűtéshez-hűtéshez állítjuk elő a kívánt hőmérsékleti vizet, melyhez szivattyúk, keverő szelepek, illetve a rendszerre vonatkozó biztonsági berendezések csatlakoznak. Minden lakásban 2 db okos termosztát kerül elhelyezésre, 1db a nappaliban és 1 db a szobában. Több szobás lakás esetében többlet termosztát felszerelésére van lehetőség, térítés ellenében.

Szellőzés: A fürdőszobákat, illetve WC helyiségeket gépi elszívással látjuk el, illetve a konyhák elektromos tűzhelyeit külön rendszerű páraelszívó csatlakozással.

Csapadékvíz elvezetés: Az épületen keletkező csapadékvizet az építészeti terveknek megfelelően kialakított gyűjtő helyekről ún. esővíz ejtőkön vezetjük le a pincében kialakításra kerülő záportározóba. A záportározóból ún. késleltetéssel, illetve túlfolyón keresztül csatlakozunk az utcai közmű hálózathoz.

Elektromosság

Villamos energiaellátás: A létesítmény csatlakozási értékét 115 kVA- re (3*160 A) prognosztizáljuk. Az egyes fogyasztókat az alábbi teljesítmény igénnyel vettük figyelembe:

 • Ezen elektromos teljesítményt a közcélú elektromos kábelhálózatról kívánjuk biztosítani, külön tervek alapján készülő új csatlakozó vezetéken keresztül, 3+N ~ 50 Hz 400V/230V feszültségen. A földkábeles csatlakozó vezeték a földszinten, az elektromos kapcsoló helyiségben elhelyezett, fogyasztói tulajdonú házi csatlakozó-főelosztó berendezésbe érkezik. Itt helyezzük el az épület tűzeseti főkapcsolóját. Innen fővezetékek indulnak az egyes fogyasztói csoportok ellátására. (méretlen, felszálló fővezeték).
 • A lakások és az üzletek egy-egy különálló fővezetékre csatlakoznak a szintenkénti elektromos faliszekrényben csoportosan elhelyezett fogyasztásmérőkön keresztül. A mért fővezetékeik a lakásokon (üzleteken) belül elhelyezett „lakás-(üzlet) elosztó szekrényekbe” érkeznek. Innen áramkör vezetékek indulnak a lakásokban, üzletekben lévő fogyasztók ellátására.
 • A pincei fogyasztók a pincei elosztószekrényből vannak megtáplálva, mely a közösségi fogyasztók villamos mérőjéről kapja az ellátást.

Fogyasztásmérés: Az egyes rendeltetési (fogyasztási) egységek (a lakások, üzletek, közösségi fogyasztók) részére önálló elszámolási fogyasztásmérő berendezéseket tervezünk az alábbiak szerint:

 • a lakások fogyasztásmérőit az egyes lakószintek lépcsőházaiban található, a felszálló fővezetékekkel közös elektromos helyiségekben, fogyasztásmérő paneleken, ólomzárolható kivitelű, műanyag fedelek alatt helyezzük el. A lakáshoz alapból biztosított árammennyiség 1×32 A.
 • a közösségi fogyasztók, üzletek fogyasztásmérőit a földszinten, a lépcsőházban található, elektromos helyiségben, ólomzárolható kivitelű, műanyag szekrényekben helyezzük el. Az üzletekhez biztosított árammennyiség 3×25 A.

Elosztóberendezések: Az épület csatlakozó-főelosztó berendezését falonkívüli kivitelű, acéllemez szekrényben alakítjuk ki.

A közösségi főelosztót és a pincei elosztót acéllemez anyagú, falonkívüli kivitelű, elhelyezésű, legalább IP40 védettségű szekrénybe tervezzük.

A lakás- és üzlet elosztókat műanyag dobozú, süllyesztett elhelyezésű, szekrényekben alakítjuk ki. Ezek a lakásokban az előtérben található lakásközpontban, az üzletek bejárati előtereiben kerülnek felszerelésre.

Áramkörök szerelése: A helyiségek alsó térrészében, az aljzatban, annak hő- és hangszigetelő rétegébe beépített, hajlékony-, sima belső falú-, lépésálló-, műanyag védőcsövekbe húzott H07V-U vezetékes szerelést alkalmazunk.

A függőleges nyomvonalakon, a falba süllyesztett MÜ3 műanyag védőcsövekbe húzott H07V-U vezetékes szerelés készül.

A parkoló területeken a fal-, födém síkjára, szakaszosan szerelt, MÜ2 típusú műanyag védőcsövekben-, vagy a mennyezet alatt szerelt fém kábeltálcákon elhelyezett NYM vezetékeket alkalmazunk.

Az álmennyezettel ellátott területeken (szinti folyosók, lift előterek) a födém alsó síkjára rögzített, szakaszosan szerelt műanyag védőcsőbe húzott-, vagy fém kábeltálcákon elhelyezett, köpenyes vezetékkel tervezzük a szerelést.

Az erős-, vagy gyengeáramú felszálló hálózatokat falonkívüli elhelyezésű védőcsövekbe húzott vezetékekkel alakítjuk ki. A felszállók a szinti elektromos helyiségekbe kerülnek.

A létesítményben lévő épületgépészeti rendszerek (fűtés, hűtés, légtechnika) önálló, a berendezések részét képező vezérlő berendezésekkel rendelkeznek. Ezek működési leírása a „gépészeti tervben” található. Az elektromos tervek csak ezen berendezések elektromos energia ellátását tartalmazzák.

Világítás

Az épület közös használatú helyiségeibe, tereibe LED-es falonkívüli vagy az álmennyzetbe süllyeszthető világítótesteket helyezünk el. A fenntartandó megvilágítási szinteket a helyiségek, terek rendeltetésének figyelembe vételével az MSZ-EN 12464-1 alapján határozzuk meg az alábbiak szerint:

 • közlekedő: LED-es 100 lx,
 • lépcsőház: LED-es 150 lx,
 • raktárak: KF-csöves 150 lx,
 • parkoló terület: LED-es 40 lx,
 • rámpák (bevezető szakasz): LED-es 75 lx,
 • üzlet helyiségei F-csöves/LED-es funkciónak megfelelően,
 • irodák helyiségei F-csöves/LED-es funkciónak megfelelően

A létesítmény minden területén a beépítési helyeken fellépő mechanikai hatások-, por- és nedvesség elleni védettségű szerelvényeket alkalmazunk, általában süllyesztett szerelési móddal.

A világítások kapcsolása többnyire a helyiségeken belül elhelyezett kézi kapcsolókkal történik. A közlekedő területeken a világítás kapcsolását passzív infra mozgás- (jelenlét) érzékelők végzik.

A lakásokba magas minőségű kapcsolók és dugaljak kerülnek felszerelésre, melyek lakásonkénti darabszámát az elektromos kiviteli terv tartalmazza. Ezek beszerelését a vételár magába foglalja. A vevőnek lehetősége van plusz elektromos kiállásokat kérni, amelyek többletköltsége külön, egyedi elszámolás alapján történik.

A lépcsőházban-, a közös használatú közlekedő területen-, a parkoló területen, a menekülési útvonalakon nem állandó üzemű biztonsági világítást létesítünk a kijárati útvonalak megvilágításával és irányfények elhelyezésével. Világítótestekként önálló, beépített akkumulátorral ellátott, 1 óra áthidalási idejű eszközöket alkalmazunk.

Az összes külső lámpa (erkély, fedett terasz), térvilágítás megvalósítása a beruházót terheli.

Épület üzemeltetési rendszerek

 • Az épületben egy elektromos működtetésű szekcionált kapu található, melyhez tartozék 1 db távirányító, lakásonként.
 • A pincei parkoló lejárati rámpájának hó- és jégmentesítését a burkolatba épített, automatikus üzemű, elektromos fűtőkábelekkel tervezzük.
 • A felvonó önálló vezérlő rendszerrel rendelkezik, ami a legfelső szinten helyezkedik el. Ide csatlakozik a felvonó betápláló vezetéke. Az energia ellátást az épület közösségi főelosztóból biztosítjuk. 1000kg (13 személy) teherbírású, amely a mélygarázstól a 6. emeletig közlekedik. A liftben vészjelző rendszer található.

Belső alaprajz módosítás

Az eladó lehetőséget biztosít alaprajzi korrekciókra, amennyiben ezen alaprajzi korrekciók a szerkezetkész állapot eléréséig megtörténnek (válaszfal változások, ajtónyílás változások). . Ezen módosítások a tervező bevonásával történnek, mely áttervezés költségei a vevőt terhelik. A szerkezetkész állapot után bekövetkező változások már bontással is együtt járhatnak, melyet az eladó csak többletköltség mellett tud elkészíteni. Ez esetben is a módosítások a tervező bevonásával történnek, és az áttervezés költségei a vevőt terhelik. Az alábbi területek tekintetében a Vevő nem változtathat:

 • külső homlokzati megjelenés,
 • tartószerkezeti falak, pillérek
 • vizesblokkok áthelyezése (konyha, fürdőszoba, WC)

Hő-és füstelvezetés

Az épületben a jogszabályban foglaltak szerint az esetleges tűzeseti menekülés biztonságossá tétele érdekében HFR (hő- és füstelvezető rendszer) készül a pincei parkoló és a lépcsőház területén. A rendszer kialakítását a „tűzrendészeti-” és a „gépészeti terv” tartalmazza. A rendszer a menekülési útvonalakon elhelyezett kézi jelzésadókkal hozható működésbe, ezáltal a lépcsőházban egy túlnyomásos ventilátor biztosítja a meneküléshez szükséges füstmentes teret, egészen a földszintig, míg a garázsban gravitációs szellőztetés segíti a menekülést.

CO érzékelő: A mélygarázsban CO érzékelő kerül felszerelésre, mely a beállított határértéket meghaladó káros kipufogóház felhalmozódás esetén, JET ventilátorokkal kiszellőzteti a területet.

Biztonság

 • Telepítésre kerül az épület körül, és a közösségi tereket, valamint a liftet megfigyelő Full-HD felbontású kamera rendszer is, központtal együtt.
 • Minden lakáshoz elő lesz készítve a riasztó rendszer telepítéséhez szükséges vezeték hálózat, de a telepítés egyedi megrendelés esetén fog megtörténni.

Beléptető hálózat

 • A mélygarázsba való lejutást járművek esetén, egy HÖRMANN gyártmányú automatizált rácsos megjelenésű kapu biztosítja.
 • A lakásokban kamerás kaputelefon kerül kiépítésre. A lakók számára a lakásba való bejutás megkönnyítése miatt a kaputelefonok proximity kártyás beléptetővel is rendelkeznek. Az Eladó lakásonként 3 db proximity kártyát biztosít.

Antenna hálózat

A lakásokba az internet, TV, telefon szolgáltatók bejutási lehetőségét előkészítjük.

Postaláda

Lakásonként és irodánként 1 db zárható, esztétikus postaláda kialakítását a Beruházó vállalja.

Érintésvédelem

Az épület elektromos hálózatának érintésvédelmi módja:

– a csatlakozó vezeték hálózaton: TN-C (nullázás egyesített N és védővezetővel),

– az épületen belül: TN-S /nullázás/ 5 vezetékes rendszerrel, részben áram-védőkapcsolókkal kiegészítve.

Az épület alatt betonalap földelő hálózat kerül kialakításra.

Munkaterület látogatása

A Vevő az építkezés területére kizárólag előzetes egyeztetés esetén, megbeszélt időpontban, az eladó felelős műszaki vezetője vagy az általa kijelölt kísérő személy felügyelete mellett léphet be, saját felelősségére. A munkaterületen bekövetkező, a Vevőt ért hátrányos következményekért az Eladó semmilyen anyagi vagy büntetőjogi felelősséget nem vállal.

Debrecen, 2020. január